Òrrius ja disposa de Mapa de Patrimoni Cultural

Dimecres, 20 de juliol de 2022

El mapa, realitzat per la Diputació de Barcelona, inclou 111 elements de patrimoni cultural i natural.

Text: Diputació de Barcelona. 

La Diputació de Barcelona ha lliurat el Mapa de Patrimoni Cultural del municipi d’Òrrius al seu Ajuntament. L’any 2021, l’Ajuntament d’Òrrius, interessat en desenvolupar un programa d’actuació global, i per tal de disposar d’una eina de coneixement dels elements patrimonials que es troben en el seu terme municipal, va signar un conveni amb la Diputació de Barcelona per disposar del Mapa de Patrimoni Cultural.

L’objectiu d’aquesta acció és, principalment, poder facilitar la gestió i conservació d’aquest patrimoni i la difusió als ciutadans, així com la presa de decisions en el planejament urbanístic i l’establiment de rutes didàctiques i turístiques. La recollida de dades de camp es va dur a terme entre desembre de 2021 i gener de 2022. La redacció de la base de dades es va completar el mes de febrer de 2022.

El Mapa de Patrimoni Cultural d’Òrrius consta de 111 elements, dels quals destaquen els elements de patrimoni immoble, especialment els edificis, essent un 50,45% del total. En aquesta categoria hi ha edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil. Hi trobem, com a elements de rellevància, el Jaciment del poblat ibèric de Céllecs, l’Església de Sant Andreu d’Òrrius, l’Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, la casa d’estiueig Can Torres, les masies Can Prat i Can Femades i el Conjunt arquitectònic del carrer Major.

El patrimoni moble representa el 15,31%, amb 17 elements inventariats, que s’adapten a les tres tipologies de patrimoni moble: elements urbans, objectes i col·leccions. Destaca especialment l’escultura “El Nen”, de Manuel Cusachs. Pel que fa a col·leccions, es tracta majoritàriament dels materials custodiats als museus; el més notable dels quals és el Tresoret d’Òrrius, conservat al MNAC. És un conjunt de monedes antigues, trobades l’any 1981. En concret, 216 diners d’argent o de billó ric, encunyades amb algunes tipologies monetàries desconegudes.

Els següents elements tipològics més representats són els fons documentals (6,30% del total) i les zones d’interès natural (també amb 6,30% del total de referències). S’ha de tenir en compte que bona part del terme es troba dins del Parc Serralada Litoral, motiu pel qual conté elements naturals d’interès paisatgístic i espècimens botànics de rellevància. Segueixen les col·leccions i la tradició oral, representats també en la mateixa proporció (5,40%). En les darreres posicions es troben les manifestacions festives (4,50%), els fons d’imatges (2,70%), la música i la dansa (1,80%) i els objectes (0,90%). Podeu consultar el mapa de patrimoni d’Òrrius en aquest enllaç

Darrera actualització: 22.09.2022 | 09:35