Visita del Delegat del Govern de la Generalitat a Òrrius

Dimecres, 8 de novembre de 2023

El passat dimarts 7 de novembre al matí, l'alcalde Xavier Masgrau, acompanyat de la regidora Gisela Bellavista i el secretari Eudald Calvo, va rebre a l'Ajuntament l'Il·lustre Sr. Joan Borràs Alborch, Delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya i van posar sobre la taula temes que havien quedat pendents amb la Generalitat.

Durant la conversa es va parlar del PUOSC (Pla únic d'obres i serveis de Catalunya), donat que la Generalitat demana el retorn de 22.000€ que va formalitzar a l’Ajuntament en concepte de bestreta, l'any 2021, per executar el Projecte d'Arranjament del Passeig de les Oliveres i la Plaça de Ponent. Com que no es van poder executar les obres dins els terminis previstos, es va haver de renunciar al suport rebut i l’Ajuntament ha de retornar-ho amb interessos.

Tanmateix, davant el bloqueig que la Generalitat ha aplicat a alguns dels pagaments cap a l’Ajuntament, se li va exposar al delegat de Govern que no va ser possible fer el lliurament dels comptes generals dins els terminis previstos per la manca de la figura del secretari-interventor durant bona part del 2022, fet que va fer congelar i endarrerir molts tràmits amb l’administració.

Un altre punt important que es va tractar va ser el tema demogràfic a Òrrius. Es va parlar sobre quin és el nombre màxim d'habitants que pot assumir el poble i es va posar sobre la taula la intenció que té l'Ajuntament de redactar un Pla General de l'Habitatge. Borràs manifestà que facilitarà el contacte amb els professionals de l’Incasòl (Institut Català del Sòl) perquè informin l’Ajuntament sobre el pla previst per a la construcció d’habitatges arreu de Catalunya i com se’n podria beneficiar Òrrius.

En cas que la Sareb desbloquegés alguns dels habitatges embargats que hi ha actualment ubicats a les zones del Mirador, Can Jordi..., la intenció del consistori seria que l’Incasòl assumís la inversió per crear habitatge social assequible destinat a les persones joves i la gent gran.

El tema estrella, però, va ser la construcció de l'escola nova; el delegat va comentar que el Sr. Simó López Xirau, anterior Director dels Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental i nou Director General de Centres Públics del Departament d'Educació, té constància que el poble d' Òrrius està primer de la llista per a l’execució del projecte i estan a l’espera de l’aprovació del PEF (Pla econòmic financer) de la Generalitat, on ha d'anar inclosa la partida pressupostària que permetrà poder desenvolupar els treballs.

Finalitzada la reunió, mentre signava al llibre d'honor, Borràs es va adonar que l’any 2019 el Sr. Josep Bargalló Valls, aleshores Conseller d'Educació, va estar a l'Ajuntament. L’alcalde li va comentar que, en aquella ocasió, també es va prometre que Òrrius tindria una escola nova, però, passats prop de cinc anys, es continua en la mateixa situació.

Darrera actualització: 8.11.2023 | 14:40