"L'Esclerosi Múltiple m'ha ajudat a veure que hi ha coses realment importants i d'altres que no ho són tant. Cal viure el present i ser feliç"
A Catalunya hi ha prop de 12.000 persones diagnosticades d’Esclerosi Múltiple i, d’aquestes, un 67 % són dones. Cada any es diagnostiquen entre 400 i 460 nous casos.
L’Esclerosi Múltiple és una malaltia neurodegenerativa i crònica que afecta el sistema nerviós central, format pel cervell i la medul·la espinal. Sol aparèixer entre els 20 i els 40 anys i pot presentar-se de dues maneres: en brots, que poden deixar seqüeles o discapacitat, o bé de forma progressiva. Els símptomes varien molt segons la zona del sistema nerviós afectada, i poden incloure alteracions motores, visuals, sensitives o de coordinació. La Laura Triadó Sogues, veïna d’Òrrius, ens ha compartit el seu testimoni per sensibilitzar sobre la malaltia i fomentar la conscienciació i el suport envers aquesta causa.
LAURA TRIADÓ SOGUES, 36 ANYS
A quina edat et van diagnosticar l'esclerosi múltiple?
Em van diagnosticar la malaltia amb vint-i-nou anys.
Com et van detectar la malaltia? Quins símptomes tenies?
Vaig estar durant un parell de setmanes amb formigueig i rampes a les cames, no tenia gens de sensibilitat de cintura en avall. Inicialment em van dir que tenia parestèsia. Em van ingressar durant cinc dies per fer-me diverses proves i em van insinuar que podia ser Esclerosi Múltiple, entre altres malalties, però vaig haver d’esperar els resultats d’unes proves. Finalment, vaig ser diagnosticada de la malaltia.
Com ho vas viure tu? I la teva família?
Em vaig espantar molt perquè no coneixia massa bé aquesta malaltia i hi havia molta incertesa de tot el que suposava tenir Esclerosi Múltiple. Per altra banda, la meva família em va fer molt de costat, van estar amb mi en tot moment, animant-me i enfocant la situació de la forma més positiva possible.
Com és el teu dia a dia? Tens alguna limitació provocada per la malaltia?
Faig vida normal, però amb limitacions perquè tinc el sistema immunitari molt baix, motiu pel qual estic malalta sovint. A més a més, soc mare d'un nen petit que em porta virus a casa, fet que em provoca fatiga i necessito descansar més. També pateixo dolors neuropàtics, sobretot al costat dret que és el que tinc més afectat i he perdut molta força a la mà i cama dreta. A banda de tot això, he hagut de fer front a problemes psicològics derivats de la malaltia, com la depressió i l’ansietat.
A banda de la teva família, has rebut el suport d'alguna fundació o associació?
Sí, de la Fundació d'Esclerosi Múltiple de Barcelona i del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya que està al recinte de la Vall d'Hebron. És on em fan el seguiment, em prescriuen el tractament i la rehabilitació per la malaltia.
Què diries a la gent d'Òrrius i d'arreu del territori?
Els diria que la vida és només una i que s'ha de viure cada dia com si fos l'últim dia perquè mai se sap què passarà l'endemà. L'EM m'ha ajudat a veure que hi ha coses realment importants i d'altres que no ho són tant. Així que viure el present i ser feliç.
El pròxim 6 de juliol, Òrrius se suma a la campanya “Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple”. Per això, us convidem a col·laborar fent un donatiu, ja sigui el mateix diumenge o bé a través de la pàgina web oficial. També podreu contribuir comprant els productes solidaris que estaran disponibles a la piscina.
T’animem a participar a la capbussada solidària a les 12 del migdia, un gest simbòlic que pot marcar la diferència. Mulla’t!