L'Ajuntament vol que Òrrius es declari Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA)

Dimarts, 3 de maig de 2022

L'alcalde, Jordi Rull, ha demanat per carta al Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat que Òrrius sigui considerada Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica i garantir, doncs, que la qualitat acústica del municipi sigui l'adequada.

Òrrius es troba al voltant de zones amb una densitat de població molt elevada però està ubicat en un entorn natural que fa que sigui necessari preservar la seva qualitat acústica d'aquelles activitats potencialment generadores de soroll.  És per això que s'ha demanat al Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat que el poble sigui considerat una zona que cal protegir i evitar la contaminació acústica. En cas que s'aprovi aquesta demanda, les empreses o particulars que vulguin desenvolupar-hi activitats a prop, per exemple, necessitaran una llicència que acrediti un baix nivell de contaminació acústica. S'haurà de veure també quines mesures es prendran per tal de conservar les condicions acústiques, ja que en municipis on s'ha implementat hi ha restriccions del pas de vehicles per determinades zones. 

Una declaració vigent des del 2015 a El Papiol

El primer municipi català que es va declarar com a Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica va ser El Papiol, concretament unes 70 hectàrees al voltant del cementiri comarcal de Roques Blanques, dins del Parc Natural de Collserola i on no es poden superar els 50 decibels durant el dia o 40 decibels durant la nit. Actualment ja hi ha més zones de Catalunya com el Parc Natural de l'Alt Pirineu i Parc Natural de la Serra del Montsant, entre d'altres. Des del Departament volen preservar aquests espais i utilitzar-los com a eina de sensibilització ambiental i de conscienciació de la població de la importància de disposar d'espais que conserven bones condicions pel que fa al silenci. 

Darrera actualització: 4.05.2022 | 09:29